Pravi naslov za kadrovske rešitve

Pravilna izvedba odpovedi
 

Odpoved pogodbe o zaposlitvi

ali kakšna druga oblika prenehanja pogodbe o zaposlitvi mora biti izvedena tako, da ne bodo nastale neljube posledice (slaba volja, dodatni stroški, tožba, …).

Pri prenehanju pogodbe o zaposlitvi je pomembno, da se

  • izbere ustrezen način prenehanja,
  • izpelje postopke, ki so za vsak način prenehanja pogodbe zakonsko določeni,
  • pripravi vsa potrebna dokumentacija in
  • uredi vsa odprta vprašanja z delavcem, ki odhaja.

Na načine prenehanja pogodbe o zaposlitvi so vezani odpovedni roki in odpravnine.

Minimalni odpovedni roki so za posamezne primere redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi (delavca ali delodajalca) zakonsko določeni, odpovedni roki se lahko (v skladu z zakonom) določijo tudi v kolektivni pogodbi ali pogodbi o zaposlitvi. Izredna odpoved tako delavca kot delodajalca je odpoved brez odpovednega roka. Pogodba o zaposlitvi, ki je sklenjena za določen čas, preneha veljati brez odpovednega roka.

Delavcu pripada odpravnina v nekaterih primerih redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca in v nekaterih primerih  prenehanja pogodbe o zaposlitvi, sklenjene za določen čas.  Delavcu pripada odpravnina (in odškodnina za odpovedni rok) v primeru izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi z njegove strani. Delavcu pripada odpravnina ob upokojitvi.

Prenehanje delovnega razmerja je po navadi neprijetno tako za delodajalca kot za delavca.

Zelo verjetno se niso uresničila pričakovanja enega izmed njiju, mogoče pa kar obeh. Lahko pa se je izkazalo, da pri delodajalcu (lahko sploh na trgu) preprosto ni več potrebe po delavčevem delu.

Delodajalcu prenehanje delovnega razmerja skoraj vedno prinaša finančno breme. Če pogodbo o zaposlitvi odpoveduje delodajalec, mora v večini primerov izplačati odpravnino. Če pa želi delavca, ki odhaja, nadomestiti bo porabil čas in denar za iskanje, izbiro in uvajanje novega delavca.

Pri izbiri načina prenehanja delovnega razmerja se delodajalec ne sme prenagliti. Napačen način, opustitev zakonsko zahtevanih postopkov, pomanjkljiva dokumentacija, … ima lahko hude in drage posledice. Ni pa potrebno, da se na delodajalca, ki odpoveduje pogodbo o zaposlitvi, zgrnejo črni oblaki.

Nobene potrebe ni, da pride po vročeni odpovedi huda ura

V kadrovski službi  poiščemo ugodno rešitev.

Izberemo primeren način prenehanja delovnega razmerja in pripravimo vso potrebno dokumentacijo. Svetujemo tudi pri aktualnih vprašanjih v zvezi s prenehanjem pogodbe o zaposlitvi: odpovedni roki, odpravnine, izraba dopusta in presežnih ur, izplačilo regresa, nadur ter upravičenost do denarnega nadomestila v primeru brezposelnosti.

Če potrebujete odpoved pogodbe o zaposlitvi ali pa je potrebno pogodbo prekiniti na kakšen drug način, pišite, pokličite!

Predlagali vam bomo izvedbo, prilagojeno vaši situaciji, vas seznanili s ceno in rokom izvedbe.

ZA REŠITVAMI KADROVSKIH PROBLEMOV STOJIMO STROKOVNJAKI

 

Kami, d.o.o., Ljubljana
Podmilščakova ulica 36
1000 Ljubljana

 

01 43 11 290
0590 53 642
041 670 646
031 378 154

 

faks: 01 43 02 299
kadrovska@kami.si

Spletna stran za funkcionalnost uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več informacij